Nederland: het fietsland van de wereld. Met meer fietsen dan inwoners, mag je ons terecht zo noemen. Fietsen heeft dan ook vele voordelen. Het is een stuk gezonder om lekker met de fiets te gaan in plaats van altijd de auto te pakken. In veel landen waar ze niet fietsen, wandelen ze nog wel eens in plaats van de auto of het ov. Maar fietsen heeft een groot voordeel vergeleken met wandelen: op de fiets ben je alsnog redelijk snel op je bestemming. In deze blog wordt de fiets dan ook uitgebreid besproken.

De geschiedenis

De oorsprong van de fiets is te vinden in de zogenoemde loopfietsen. Waar je daar nu weleens jonge kinderen op ziet fietsen/lopen, was dit vroeger de fiets voor volwassenen. Waarschijnlijk is dit model fiets zo een 250 jaar geleden ontwikkeld. Aan dit eerste model van de loopfiets zijn heel wat innovaties doorgevoerd. Zo kwam er bijvoorbeeld een welving in het frame waardoor de loopfiets, ondanks de grote wielen, toch comfortabel te berijden was. Door deze aanpassing konden ook vrouwen gebruik gaan maken van de loopfiets. Toch duurde het vanaf hier nog zo een 50 jaar tot dit model zich verder ontwikkelde in een echte fiets. Zo werd in de 19e eeuw de eerste fiets met mechanische aandrijving geproduceerd, op dit moment nog met houten wielen. De fietsen van vroeger hadden dan ook niet het comfort wat we tegenwoordig gewend zijn. De pedalen zaten direct vast aan het voorwiel, waardoor de rotatie van de trapas gelijk was aan die van het wiel. Om op deze manier enige snelheid te kunnen verkrijgen, was het dan ook nodig om erg grote voorwielen te gebruiken. Waarschijnlijk ken je dit wel van foto’s van vroeger. Na nog een aantal innovaties kwam dan eindelijk de fiets met kettingaandrijving, kogellagers voor verminderde weerstand en luchtbanden voor meer comfort.

Soorten fietsen

Ook hier hielden de innovaties niet op. Naast de stadsfiets dames en heren modellen, zijn er nu ook heel veel andere modellen op de markt te vinden. Zo is de wielrenfiets de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker deze zomer hebben velen de wielrenfiets ontdekt. Dit model wordt erg licht gebouwd en heeft zeer dunne banden. Bovendien zit je heel anders op deze fiets vergeleken met een normale fiets. Zo krijg je minder zadelpijn en kan je makkelijker sneller en langere afstanden afleggen. Maar ook op minder sportief vlak zijn er ontwikkelingen geweest. Zo is de e-bike ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Door de motorondersteuning zorgt deze fiets er juist voor dat ook ouderen nog kunnen blijven fietsen.