Er is voor veel mensen in de huidige maatschappij heel veel baanonzekerheid. Tegelijkertijd zijn er helaas ook al veel mensen hun werk verloren. Dit kan natuurlijk voor veel onzekerheid zorgen maar het is ook een kans. Er zijn heel veel mensen die er altijd van gedroomd hebben om een eigen bedrijfje te beginnen. Tegenwoordig is het ook steeds gemakkelijker geworden om een eigen bedrijf te beginnen aangezien steeds meer werk via het internet gedaan kan worden. Wanneer je een eigen bedrijf begint is dat natuurlijk heel erg spannend en er komen ook risico’s bij kijken. Je hebt minder zekerheid, zeker in de eerste maanden, dan bij een vast salaris. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips wanneer je wilt beginnen als zzp’er

Voordelen zzp’er

Als zzp’er heb je eigenlijk de voordelen van een eigen bedrijf zonder de initiële nadelen. De traditionele manier van een eigen bedrijf beginnen was naar de bank gaan en daar een lening afsluiten om zo de nodige investeringen te kunnen doen voor materialen, machines en werknemers. Op deze manier kun je een wat groter bedrijf beginnen maar heb je ook meteen het probleem dat je je bedrijf met een flinke schuld begint. Wanneer je als zzp’er begint kun je dit voorkomen. Je zult zonder schuld beginnen en de eerste verdiensten dus gewoon in je zak kunnen steken. Je begint dus een stuk flexibeler maar zult waarschijnlijk ook heel hard moeten werken omdat je in je eentje werkt.

Investeer eigen geld

Er zijn vele verschillende zzp’ers. Veel zzp’ers werken in creatieve sector als bijvoorbeeld schrijver of fotograaf. Maar er zijn ook andere manieren om als zzp’er te werken. Investeer bijvoorbeeld in een bedrijfswagen kopen en je kunt deze verhuren en aanbieden aan andere zzp’ers. Er zijn vele verschillende creatieve manieren om als zzp’er geld te verdienen. Maar je investering zal waarschijnlijk relatief laag blijven en je zult je bedrijf niet beginnen met een grote schuld.

Financieel flexibel

Zeker in de eerste jaren wanneer je een eigen bedrijfje begint zul je waarschijnlijk nog best wat onzekerheid hebben. Sommige maanden verdien je heel goed en andere maanden is het een stuk minder. Daarom is het slim om een financiële buffer op te bouwen zodat je deze slechte maanden makkelijk op kunt vangen. Wees dus financieel flexibel en ga geen grote financiële verplichtingen aan. Ook niet in je persoonlijke leven. Een dure auto of een hypotheek is tijdens de beginfase van je eigen bedrijf misschien nog niet zo’n goed idee.