Er zijn steeds meer ZZP’ers in Nederland. Er zijn natuurlijk ontzettend veel voordelen aan het hebben van een klein eenmansbedrijfje. Je kunt zelf beslissingen nemen, zelf je uren indelen en mogelijk heel goed verdienen terwijl je maar weinig kosten hebt. Werken als ZZP’er heeft dus veel vrijheden en flexibiliteit. Maar het kan natuurlijk ook een onzeker bestaan zijn aangezien je elke maand er weer voor moet zorgen dat je genoeg geld verdient en sommige maanden zul je een beter inkomen hebben dan andere maanden. Daarom is het belangrijk om duurzaam te werken als ZZP’er. Hiermee bedoelen we niet alleen duurzaam werken als in milieubewust maar ook economisch duurzaam. Gelukkig zijn er manieren om deze twee te combineren. In dit artikel bespreken we een aantal tips en tricks voor de nieuwe ZZP’er.

Zo snel mogelijk inkomen

Natuurlijk is ZZP’er zijn een redelijk breed begrip. Er zijn ZZP’ers actief in vele verschillende branches en industrieën. Maar iets wat heel veel ZZP’ers gemeen hebben is dat er wanneer ze net beginnen veel te doen is. Het kan wanneer je begint aanlokkelijk zijn om eerst een website te bouwen, aan de structuur van je bedrijf te werken en alle kleine dingetjes te doen die nodig zijn. Maar dit betaalt natuurlijk niet je levenskosten. Een goede tip voor ZZP’er is daarom dan ook om zo snel mogelijk te beginnen met het werven van klanten en daardoor dus inkomen genereert. Wanneer je eenmaal klanten krijgt merk je al snel welke bezigheden binnen je bedrijf de grootste haast hebben.

Minimaliseer uitgaven

Iets waar bijna alle ZZP’ers mee te maken krijgen is het feit dat sommige maanden je meer inkomen krijgt dan andere maanden. Zeker wanneer je pas bent begonnen dan zul je sommige maanden niet genoeg verdienen om van rond te komen. Daarom is het belangrijk om je uitgaven en levenskosten te minimaliseren zodat je wat geld kunt opsparen. Op deze manier heb je extra financiën mocht je een slechte maand hebben. Het is daarom ook belangrijk om geen financiële verplichtingen aan te gaan. Je hebt vast een auto nodig voor je werk en je wilt met klanten ook goed voor de dag komen, maar een dure auto aanschaffen en afbetalen is geen goed idee. Een flexibele korte lease is een stuk beter idee. Het leasen elektrische auto is ook geen goed idee aangezien het zowel voor het milieu een positieve invloed zal hebben, en voor je portemonnee.