Het is geen toeval dat je in de Nederlandse bossen soms meerdere kilometers vol populieren tegenkomt. Populieren groeien zeer snel en zijn daarom geschikt om voor een grote houtproductie te zorgen. De laatste jaren is onze houding tegenover de populier echter veranderd. We vinden het inmiddels meer belangrijk dat in onze bossen een grote variatie aan biodiversiteit aanwezig is. En daarmee is het nou juist niet zo goed gesteld in een eenzijdige polonaise van talloze populieren op een rij. Voor de houtproductie is dit best jammer. De populier was namelijk erg geschikt voor allerlei toepassingen in de bouw in voor klusprojecten. Gelukkig hebben ze in Zweden genoeg bomen van een andere soort, die tot de familie van de naaldbomen behoort. Ik heb het over douglas hout! In deze blog vertel ik je meer over de eigenschappen van misschien wel de meest veelzijdige boom voor alle bouw- en klusprojecten.

Lange levensduur en zo hard als staal

Zoals ik al zei behoort douglas hout tot de familie van de naaldbomen. Ook hier staan de Nederlandse bossen vol mee. We hebben vooral veel dennen, sparren en lariksen. Net als populieren zijn ze geschikt voor de houtproductie. Ze leggen het echter af tegen de douglas boom. Dit komt doordat douglas hout zo hard als staal is, een lange levensduur kent en een warme uitstraling heeft. Douglas hout heeft namelijk een roodbruine kleur kernhout en een gele kleur spinthout. Al deze kenmerken maken douglas hout tot een van de allerbeste soorten om bijvoorbeeld een tuinhuisje mee te bouwen. Ook voor kozijnen, veranda's, overkappingen, meubels, bruggen, schuttingen en nog een hele waslijst aan andere klusprojecten is douglas hout zeer geschikt. Bij Pont Meyer kan het hout in verschillende hoedanigheden geleverd worden. Hierover vertel ik iets in de laatste alinea.

Verschillende verschijningsvormen van douglas hout voor verschillende projecten

Bij Pont Meyer verschijnt het douglas hout in verschillende vormen. Zo kunt u bijvoorbeeld palen, planken of balken kopen. En binnen elk van deze categorieen zijn er nog meer varianten. Wilt u geschaafd of ruw hout? Bij Pont Meyer kan het allebei. En zelfs als u toch twijfelt aan de geschiktheid van douglas hout (wat ik me slechts moeilijk kan voorstellen), vindt u bij Pont Meyer ook eikenhout, vurenhout en hardhout. De meeste houtsoorten in het assortiment komen uit Noord-Europese bossen en zijn voorzien van een PEFC keurmerk. Dit houdt in dat het hout afkomstig is uit duurzame en sociaal beheerde bossen. Wat uw project ook is, bij Pont Meyer vindt u het perfecte hout ervoor!