Een hot tub geldt nog steeds als luxe. We zien de hot tub automatisch voor ons als we denken aan films die gaan over rijke mensen. Toch is dat vooroordeel al lang niet meer relevant. Want hot tubs zie je steeds meer bij de gewone man in de tuin staan. Het wordt steeds makkelijker om zelf na een lange dag werken in de hot tub te stappen om even heerlijk te ontspannen. Dat was vroeger natuurlijk wel anders.

Hot tub: een lange geschiedenis

Al zo’n vierhonderd jaar voor Christus zaten de oude Grieken te genieten in warm water in de voorlopers van de hot tub. Dat water werd verwarmd met hete stenen. De resten van deze baden zijn nog steeds te vinden. In Rome konden ze er ook al wat van. Daar hadden sommige Romeinen een eigen bad thuis. Maar natuurlijk weten we ook dat de Romeinen publieke badhuizen hadden waar in warm water gebaad kon worden. De Japanners maakten er ook een feest van want bij hun voorlopers van de hot tub kon je eten kopen en gelijk blijven logeren. Ook toen genoten ze al van het goede leven.

De moderne tijd

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar het duurde tot 1940 voor ze in Amerika kennis maakte met het fenomeen hot tub. Toen er ook nog bubbels bij kwamen, spraken ze ook wel over jacuzzi’s. Die bubbels worden veroorzaakt door lucht dat in het water wordt gepompt. Jacuzzi is een algemene naam geworden voor baden met belletjes, maar feitelijk is het een merknaam van een fabrikant. En die heeft de naam weer gepikt van  een man die Candido Jacuzzi heette. Candido was op zoek naar manieren om de pijn van zijn zoontje te verlichten. Hij had reuma. Door een luchtpomp aan het water toe te voegen kon zijn zoon zich beter ontspannen.

In de tuin en op balkon

Tegenwoordig zie je de hot tub steeds vaker opduiken in tuinen. Zelfs op balkons kun je er wel eentje kwijt. De temperatuur van het water in de hot tub is meestal rond de 37 a 38 graden. Filters in de hot tub zorgen ervoor dat het water schoon blijft. Daar gebruikt men ook nog wel chloor voor. De hot tub wordt hoe dan ook steeds populairder. Want wat is er nou lekkerder dan thuis te komen na een lange dag werken om vervolgens in heerlijk heet water te glijden. Het is toch even alsof je op een korte vakantie bent.