Als je, zoals ik, webschrijver bent, dan weet je het wel. Je kunt lekker thuis aan het werk. Je hoeft je niet op te dirken. Gewoon lekker in je joggingpak of zelfs je pyjama achter de laptop en schrijven maar. Geen hond die je ziet. Of je moet natuurlijk een hond hebben. Je begint je dag met een kopje koffie en je gaat ervoor zitten. Maar heel soms moet je de deur even uit. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen (al kun je die ook online bestellen) of voor een afspraak met een klant. En dan wil je wel goed voor de dag komen. Mensen moeten jou de opdracht gunnen. Trek dus je mooiste kleren aan en vergeet je schoenen (bijvoorbeeld die van Philippe Model) niet even te poetsen. Zo haal je de opdracht binnen.
Philippe Model

Zorg thuis voor een fijne schrijfplek

Opgekruld met een dekentje op de bank je teksten schrijven lijkt heel fijn. Maar uiteindelijk ben je dan lang niet zo productief als je zou willen. Je krijgt ook nog eens verschrikkelijke last van je rug van de rare houding waarin je zit. En je knieën worden wel héél warm als je je laptop op schoot houdt. Zorg dus voor een goede werkplek thuis. Ik heb bijvoorbeeld een fijn (elektrisch) hoog-laag bureau en een goede bureaustoel. Zo kan ik goed zitten en ben ik dus productiever dan ooit.

Plan je dag met zorg

Niets zo vervelend als werkuitstellend gedrag. En geloof me, dat ken ik! Even nog een wasje in de machine, even de vaatwasser aanzetten, éven de planten water geven. Alles om maar niet op mijn stoel plaats te nemen. Fijn voor je was, je afwas en je planten, maar uiteindelijk schiet je er voor geen meter mee op. Maak de avond van te voren een planning en houd je daar aan. Plan dus ook je lunch en je kopje koffie. Zo weet je zeker dat je je taken kunt afstrepen van je lijstje, zonder dat je daar stress van hebt.

Zorg voor voldoende ontspanning

Het is het allerfijnst om een echte werkplek in huis te hebben. Het liefst een met een deur die dicht kan. Zo kun je je werkdag daadwerkelijk achter je laten. Je hebt dan niet continu je laptop in het zicht. En dus niet continu het gevoel dat je nog wat moet doen. Vergeet ook niet om met enige regelmaat een frisse neus te gaan halen. Plan ontspanning ook in op je werkdag!